Predstavnici UDCDPNO Daruvar sudjelovali na regionalnoj radionici

U okviru provedbe Nacionalne sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva 13. lipnja 2024. godine u Višnjici kraj Slatine, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize i Savez društava distrofičara Hrvatske organizirali su zajedničku jednodnevnu radionicu za udruge članice s područja istočne Hrvatske „Skupna regionalna radionica za udruge članice“.

Na radionici su sudjelovali predsjednik UDCDPNO Daruvar Dalibor Kalenski te član upravnog odbora Valentino Šidak.

Uvodnim riječima sudionicima su se obratili i pozdravili ih Marica Mirić, predsjednica SDDH i Ivica Bašić, predsjednik HSUCDP nakon čega je započeo radni dio radionice.

Marica Mirić, predsjednica SDDH  je sudionicima radionice predstavila temu pod nazivom Vertikalna i horizontalna povezanost udruga pri čemu je prezentirala novosti i ulogu koje savezi imaju u 2024. godini kroz Nacionalnu sustavnu podršku, a odnosi se na udruge članice. Također istakla je mogućnosti financiranja za udruge tijekom godine s naglaskom na institucionalnu podršku NZRCD koju je dobilo 80 udruga osoba s invaliditetom, naglasila važnost udruga kao zagovarača, udruga kao pružatelja usluga i profiliranje udruga kao poduzetnika. Istaknula je kako je ispred saveza i udruga još dosta izazova, a dio njih se odnose i na digitalizaciju, asistivnu tehnologiju, umjetnu inteligenciju, zelenu, održivu i solidarnu Hrvatsku. Pozvala je udruge na veću međusobnu suradljivost, suradnju sa Savezima i rad na zajedničkim interesima, a koje se odnose na djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Ivica Bašić, predsjednik HSUCDP sa sudionicima radionice podijelio je iskustvo rada i primjere dobre prakse koju Udruga TOMS ima u lokalnoj zajednici. Istaknuo je primjere u radu u pružanju usluga, provedbi projekata i programa, uključivanju volontera, ali i uspješnog vođenja socijalnog poduzetništva u kojem su zaposlene osobe s invaliditetom. Pozitivnim primjerom i iskazom podrške za sve koji su zainteresirani Udruga TOMS na čijem je i sam čelu kao predsjednik, sudionicima stoji na raspolaganju.

Mirjana Markovinović, izvršna direktorica HSUCDP prezentirala je dva istraživanja koja su nedavno proveli Savezi, a odnose se na podatke i rezultate istraživanja na temu koncepta odmora od skrbi i nedavno objavljenog natječaja za institucionalnu podršku koju je provela Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a na koju su aplicirale udruge članice. Dobiveni rezultati istraživanja poslužit će savezima za rad s udrugama članicama.

Stručni suradnik iz SDDH, Slobodan Marinković sudionicima radionice prezentirao je Aktualni kalendar natječaja i pružio informaciju o natječajima koji će biti u fokusu udrugama osoba s invaliditetom.

Sudionici su istakli izazove s kojima se susreću u provedbi usluge osobne asistencije od manjka radnika i zabrinutost za uslugu koju provode budući da se usluga jednom dijelu udruga pokazala kao nerentabilna usluga. Zaključno, sudionici radionice su se složili i podržali potrebu međusobne suradnje, povezivanja i razmjenu iskustva, a predstavnici HSUCDP i SDDH dali su najavu 3. Regionalne radionice za udruge koje se planira održati na jesen u Trogiru.

Na Skupnoj regionalnoj radionici sudjelovali su predstavnici 7 udruga članica kojima je podijeljena korisna literatura i publikacija u izdanju HSUCDP i SDDH.

fotografije i dio teksta preuzeti sa članka HSUCDP-a.


 

Skip to content