Tipovi cerebralne paralize

Koji su tipovi cerebralne paralize

Za kliničku praksu prikladna je jednostavna podjela cerebralne paralize koja razlikuje tri osnovna oblika cerebralne paralize:
– spastična
– ekstrapiramidna
– miješana

Više od dvije trećine djece ima spastične oblike CP, a otprilike jedna četvrtina djece pokazuje miješanu piramidnu i ekstrapiramidnu simptomatologiju.
Među spastičnim oblicima CP razlikujemo spastičnu kvadriplegiju, spastičnu diplegiju i spastičnu hemiplegiju.
Spastična kvadriplegija (zahvaćena su sva četiri ekstremiteta) je oblik cerebralne paralize koji obično prati mikrocefalija, mentalna retardacija i epilepsija. Izražen je jak spasticitet. Na gornjim udovima imamo fleksorno-aduktorno-pronacijski tip spasticiteta, a na donjim udovima prevladava unutarnja rotacija s povišenim ekstenzornim i aduktornim tonusom.
Spastična diplegija je oblik CP s jače izraženim spasticitetom na donjim udovima, dok spasticitet na gornjim udovima može biti i diskretan. Mentalni deficit i konvulzije nisu rijetki, ali su manje česti nego u slučajevima spastične ktvadriplegije.
Spastična hemiplegija je najčešći oblik CP. Prisutna je jednostrana spastična kljenut. Zahvaćena je samo jedna strana tijela.

Obično polovica ove djece ima epileptičke krize.
Spominju se i pojmovi spastične paraplegije (samo donji udovi), monoplegije (samo jedan ekstremitet) i triplegija (zahvaćena tri ekstremiteta).

Kod spastične CP imamo otpor pasivnim pokretima, odnosno rezistenciju kod istezanja. Normalni mišići rade u parovima – kada se jedna skupina mišića kontrahira, druga se skupina mišića relaksira da bi se mogao izvršiti pokret u željenom cilju. Spastični mišići su aktivni zajedno i blokiraju normalan pokret. To se zove kontrakcija.

Ekstrapidni oblici cerebralne paralize – karakteristizirani su pojavom različitih nevoljnih kretnji, što je posljedica oštećenja ekstrapiramidnog motoričkog sustava (bazalni ganglij, mali mozak). Ti se poremećaji manifestiraju kao
Atetoza, horeoatetoza, distonički oblici, kongenitalna cerebralna ataksija. Klinična slika ekstrapiramidalne cerebralne paralize razvija se postupno i polagano.

Miješani oblici cerebralne paralize imaju kombinaciju spasticiteta i ekstrapiramidalne fenomenologije.

Povezane objave