III Simpozij

U organizaciji HSUTI Zagreb održan je III Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom u Topuskom 25. i 26. 09. 2015. godine. U sklopu Simpozija održana je Izvanredna skupština Saveza na kojoj je usvojen novi Statut, usklađen sa Zakonom o udrugama. Nakon Skupštine Simpozij je otvorila Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava koja je govorila o Aktivnim mjerama zapošljavanja OSI. Nakon nje vrlo zanimljivo predavanje održao je Darko Kobetić iz Centra znanja PROFECTUS na temu „Rad i upravljanje vremenom“.
Drugog dana Simpozija sudionici su čuli također zanimljivo izlaganje Tea Petričević na temu „Kako do socijalnog poduzetništva“ odnosno što je to društveno poduzetništvo. Također čuli smo i primjere dobre prakse o radu udruga OSI iz BiH, te Svetog ivana Zeline na temu „pomoćnici u vrtićima“ i OSI Kutina na temu „Rana intervencija za djecu s teškoćama u razvoju“
Na kraju Simpozija doneseni su i zaključci (više na www.hsuti.hr) .
Ono što nije u zaključcima, ali se moglo zaključiti u međusobnim razgovorima je da se rad udruga, unatoč svom doprinosu u razvoju društva i lokalnih zajednica i utjecaju na društvene promjene još uvijek ne vrednuje dovoljno i ne shvaća dovoljno ozbiljno, te da ukoliko se ne nađe kvalitetno rješenje za sustavno financiranje rada udruga za osnovne i redovite djelatnosti, uz redovito usklađivanje rada sa različitim zakonima i propisima udruge bi mogle zatvoriti svoja vrata korisnicima zbog kojih i postoje. (op.a.)


Skip to content