XIX. Simpozij

U Zagrebu u hotelu Holiday održan je XIX Hrvatski simpozij za osobe s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem na temu „PRISTUPAČNA HRVATSKA – GDJE SMO?“ Na Simpoziju su sudjelovali i predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Daruvar, Davor Marić i Mirjana Pahoki, predsjednica Udruge distrofičara, oboljelih od cerebralne i dječja paralize i ostalih neuromuskularnih oboljenja Daruvar Manda Davidović, te predstavnik Udruge invalida rada Stjepan Pahoki.
Na Simpoziju su svoja izlaganja održali: Tatjana Dalić, pomoćnica ministra Ministarstva rada i mirovinskog sustava – Novi propisi u zapošljvanju OSI; Jelena Mišić, zamjenica ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI – Programske smjernice Zavoda; Anka Slonjšak, pravobraniteljica za OSI – Iskustva u pristupačnosti; Leke Sokolaj iz HSUIR-a – Pravna regulativa vezana uz pristupačnost i univerzalni dizajn; Mirela Mijoč predsjednica Općinskog gradskog suda u Zagrebu – Sudska praksa i komunikacija sudova sa OSI, te je na kraju Petra Jug predstavila Online MBA pilot projekt COTRUGLI Business School, uz mogućnosti dobivanja stipendije za daljnje usavršavanje OSI u području managementa.
Za kraj prvog dana, te drugi dan Simpozija predviđena su izlaganja predstavnika Udruga o pristupačnosti na području djelovanja. Tako je izlaganje održalo ukupno 20 Udruga, a ispred UOSI Daruvar prezentaciju je održao tajnik Udruge Davor Marić.
Na kraju Simpozija zaključeno je da su napravljeni veliki pomaci u rješavanju građevinskih i arhitektonskih barijera u većini gradova, ali da se i dalje mora raditi na uklanjanju još postojećih nedostataka.
Najveći nedostaci uočeni su u gotovo svim gradovima u općinskim sudovima koji su većinom nedostupni ua OSI, a također je vidljiva nepristupačnost u odgojno-obrazovnim institucijama, te će ta dva područja imati prioritet u daljnjem radu udruga, Saveza i SOIH-a.
Dan prije održavanja Simpozija SDDH je organizirao i rad Mreže žena s invaliditetom kroz radionicu na temu „Aktivne u zagovaranju pristupačnosti“ kako bi žene naučile način kako zagovarati pitanja i politike od interesa za osobe s invaliditetom. Na radionici su iz daruvarskih udruga bili Manda Davidović i Mirjana Pahoki.


Skip to content