Obilježen Svjetski dan cerebralne paralize

Svjetski dan cerebralne paralize se obilježava kampanjom kako bi se podigla svijest ljudi o problemima osoba koji žive s cerebralnom paralizom. Ove se godine obilježavao 6. listopada. Ovom se kampanjom želi postići veće prihvaćanje osoba s CP-om u društvu a to želimo postići uključivanjem osoba s CP-om u zajednicu.

Zato smo u ponedjeljak 7. listopada održali radionicu za osobe s invaliditetom i zainteresiranu javnost o CP-u, te problemima s kojima se susreću kako osobe s CP-om tako i ostale osobe s invaliditetom. Navedeni su najčešći problemi s kojima se susreću, ali i načini kako ih se može ukloniti ili umanjiti. Također je istaknuto da se OSI trebaju uključiti u rad društva ondje gdje mogu doprinijeti. Naime, svaka osoba s invaliditetom bi trebala biti svojevrsni ambasador i osobama u svom okruženju prenijeti s kojim se problemima susreće i kako ih se može najlakše umanjiti ili ukloniti. Jer samo sustavnom edukacijom opće populacije se može podići kolektivna svijest.

Osobama s CP-om je za iole normalan život potrebna pomoć zajednice. Njima je naime potrebna konstantna njega kako bi održavali svoje stanje. To se postiže kombinacijom medicinske terapije, njege i ortopedskih pomagala kako bi mogli živjeti što potpunijim životom. Ali kako je zdravstveni sustav u našoj državi u teškoćama to većinom nije omogućeno svim osobama s CP-om već samo onima koji si sami znaju pomoći u rješavanju tih poteškoća. Zato se ovim edukacijama želi postići što veća svjesnost u društvu kako bi svatko u društvu prihvatio osobe s CP-om kao punopravne građane ovog društva.

 


Skip to content