Još jedan čavao u lijes

Jučer, 18. svibnja u Zagrebu je održan sastanak predstavnika Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i predstavnika preko 200 udruga koje se financiraju kroz Institucionalnu potporu koju NZZCD dodijeljuje na period od tri godine.
Na veliku žalost svih nazočnih informacija koju smo dobili, a to je da se financiranje prema odobrenim Institucionalnim potporama u 2016. godini smanjuje za 50%, bila je šokantna za sve nazočne. Naime, do ove situacije je došlo zbog donošenja Uredbe Vlade RH o raspodjeli Lutrijskih sredstava, kojom se postotak sredstava koja dobiva NZZCD u 2016. smanjuje, te sukladno tome i iznos sredstava za potpore se mora smanjiti. Obzirom da su se kroz Institucionalne potpore uglavnom financirali izdaci „hladnog pogona“, tj. plaće stalno zaposlenih u udrugama, te materijalni troškovi, pitanje je kako će i koliko udruga uopće opstati do kraja godine. Ako se k tome još doda i kašnjenje sa isplatama za projekte iz ESF-a, onda je ovo doista još jedan čavao u lijes (nadam se ne posljednji).
Očigledno se u ovoj državi ne cijeni što sve udruge civilnog društva rade i koji je njihov doprinos u razvoju lokalne zajednice, te društva u cjelini, a napose se ne vrednuje koliko su sredstava iste te udruge ostvarile iz različitih izvora van Republike Hrvatske, a koje su utrošile na području RH.
I dok god to netko ne shvati sav trud koji je uložen u razvoj udruga mogao bi otići u nepovrat.


Skip to content