Simpozij

U organizaciji SOIH-a održan je 28. simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem. Simpozij je održan u Zagrebu u hotelu Diplomat, a otvorio ga je Predsjednik RH Zoran Milanović.
Kroz opsežan program rada na Simpoziju smo dobili vrlo korisne informacije vezane o Zakonu o osobnoj asistenciji koji je nazočnima predstavila Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra MRMSOSP. Ona je ujedno iznijela i informacije o predstojećem Zakonu o inkluzivnom dodatku koji je prošao prvo čitanje u Saboru, a čija primjena bi trebala započeti početkom 2024. godine. Zanimljive informacije smo čuli kako sustav osobne asistencije funkcionira u Sloveniji i sa kojim problemima su se suočavali u provedbi Zakona.
Svim nazočnima se preko video poruke obratio i predsjednik Europskog foruma osoba s invaliditetom te pohvalio rad SOIH-a, ali i države u cjelini u zaštiti prava osoba s invaliditetom.
Još jedna novina je Zakon o povlasticama u cestovnom prometu koji je stupio na snagu 01.11.2023. godine, te koji donosi velika poboljšanja pri ostvarivanju povlastica za osobe s invaliditetom.
Kao i svake godine Simpozij je okupio veliki broj predstavnika udruga osoba s invaliditetom, a uspješno ga je vodila predsjednica SOIH-a Marica Mirić.

Skip to content